Gündem

Afrika’da gıda krizi kapıda

Afrika'da ciddi bir gıda krizinın kapıda olduğunu vurgulayan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Afrika'ya buğday ve gübre ithalatı gerektiğini söyledi.

Journal du Dimanche dergisine özel açıklamalarda bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Afrika’da gıda krizi konusuna değindi.

Aynı zamanda Afrika Birliği’nin başkanlığını da yapan Sall, Ukrayna – Rusya savaşında herhangi bir tarafı desteklemediklerini ve savaşın olumsuz etkileri altında ezildiklerini söyledi. Geçtiğimiz haftalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen ve Senegal’in Rusya’yı desteklediği dedikodularına da cevap veren Sall, ülkesinin çıkarları için görüşmeler yapmasının doğal olduğunu sözlerine ekledi.

Savaşın etkileriyle birlikte Afrika bölgesinde ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabileceklerini de aktaran Senegal Cumhurbaşkanı, Senegal’in ve Afrika’nın ciddi anlamda gübreye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Gübre kullanımı için bir buçuk aylık zamanları olduğunu vurgulayan Sall eğer yeterli miktarda gübreye ulaşamazlar ise Afrika kıtasının geleninde verimli üretim olamayacağından dolayı ciddi gıda krizi yaşanabileceğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği ile birlikte batılı ülkelerin Rusya’ya karşı cephe almasıyla birlikte gıda krizinin daha da derinleştiğini aktaran Sall, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması sebebiyle ödeme yapamadıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı, Rusya’ya ödeme yapmak için alternatif bir sistem istediklerinin altını çizdi.

Birçok Rus bankasının SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla birlikte alıcı taraflar Rusya’ya ödeme yapma sıkıntısı çekiyorlar.

Başa dön tuşu