Sağlık

Bir çok kişide olan Huzursuz Bacak Sendromu nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri neler?

Huzursuz bacak sendromu olarak bilinen hastalık, genetik yatkınlık veya bazı hastalıklar sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Özellikle kişiler dinlenirken veya kara, hava yolu ile seyahat ederken ortaya çıkabilen belirtileri ile kendini hissettirmektedir. Genellikle kişilerin bacak bölgelerinde meydana gelen belirtiler ile ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, nadir olarak vücudun farklı bölümlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler, bacaklarını istemsiz olarak hareket ettirme şikayeti veya uyku problemleri nedeniyle uzmana başvurmaktadır. Bu şikayetler ile gelen kişilerin uzman hekim tarafından muayene edilmesinin ardından huzursuz bacak sendromu tanısı konulmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Huzursuz bacak sendromu olan kişilerde özellikle uyku esnasında karıncalanma, kramp, yanma hissi, kaşıntı gibi şikayetler görülmektedir.

  • Bacak ağrısı
  • Bacakları istemsizce hareket ettirme isteği
  • Karıncalanma
  • Kaşıntı
  • Yanma hissi

Huzursuz bacak sendromu belirtileri her kişide farklı boyutlarda görülmektedir. Huzursuz bacak sendromuna bağlı şikayetlerin artış göstermesi ile birlikte kişilerin uyku kalitesi bozulmaktadır. Bundan dolayı da kişilerin ruhsal sağlıkları, günlük yaşam kaliteleri de zarar görmektedir. Huzursuz bacak sendromu olan kişiler, bacaklarını hareket ettirdiğinde rahatlama hissi olduğunu dile getirmektedir. Ancak ileri derecede huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde depresyon gibi psikolojik sorunlar da baş göstermektedir.

Huzursuz bacak sendromu belirtileri, ilk başlarda hafif bir şekilde kendini hissettirmektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda şiddetinde ve belirtilerinde artış görülebilmektedir. Özellikle gün sonunda ağrı, yanma hissi, karıncalanma gibi şikayetlerde artış görülmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?

Huzursuz bacak sendromu sorunu genellikle genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak bazı kişilerde diyabet, hamilelik, hipotroidi, hormonal hastalıklar, romatoid artrit, sigara tüketimi, alkol kullanımı, böbrek yetmezliği, bacaklarda kan dolaşımı yetersizliği, bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Uzman hekime bacaklarda yanma, kaşınma hissi gibi şikayetlerle başvuran kişilere öncelikle bazı kan testleri ve görüntüleme teknikleri uygulanmaktadır. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak hekim tarafından huzursuz bacak sendromu tanısı konulmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Huzursuz bacak sendromu, hastalığın bir etkisi veya genetik ile ilgili ortaya çıktığından dolayı öncelikle sorunun kaynağının tespit edilmesi, tedavi yöntemini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle tanı konulmasından sonra öncelikle altında yatan etkenler araştırılır ve bunların tedavi süreci başlar. Böylece huzursuz bacak sendromuna bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler de azalma ve iyileşme görülebilir.

Bazı hastalara ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yanında kişilerin günlük egzersiz yapması, soğuk ve sıcak uygulamaları, masaj da huzursuz bacak sendromunda rahatlama ve iyileşme süreci desteklenmektedir. Aynı zamanda kişilerin bu dönemde alkol, sigara, çikolata ve kahve tüketimini de kısıtlaması tavsiye edilmektedir. Hastalık tedavisinde vitamin ve mineral destekleri de iyileşme sürecine fayda sağlamaktadır.

Tedavi süreci, kişinin şikayetlerinde iyileşme elde edene kadar devam etmektedir.

Başa dön tuşu