Gündem

Engelli maaşı alanlara zam müjdesi! Asgari ücretle beraber o da yükseldi, işte engelli maaşlarında yeni rakamlar

2023 yılı asgari ücret açıklaması ile birlikte zam üzerine zam gelmeye başladı. Milyonlarca vatandaş işsizlik maaşları üzerine engelli maaşlarını da araştırmaya başladı. Milyonlarca kişi tarafından beklenilen asgari ücret zammı 8 bin 500 TL olarak açıklandı. Asgari ücret açıklaması üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan engelli maaş ödemesi merak konusu oldu. Peki 2023 yılında engelli maaşı ne kadar olacak? İşte engelli maaşına dair tüm detaylar…

Engelli aylığı ne kadar oldu?

Ülke gündeminde yer alan asgari ücret zammının belli olması üzerine birçok maaş ve ödeme tekrardan hesaplanmaya başladı. Bu ödemeler arasında en çok dikkat çeken engelli aylığı ile işsizlik maaşı oldu. Sosyal medyada da tartışılan bu konulara ilişkin araştırmalar yapılmaya devam ediyor. 18 yaşından büyük olan engelli vatandaşlar ve kanunen bakıma ihtiyacı olan 18 yaşını doldurmayan engelli bir yakını bunan vatandaşlara engelli aylığı ödeniyor.

Engelli aylığı üç ayda bir kez hesaplara yatırılıyor. Asgari ücrete zam gelmesiyle birlikte milyonlarca kişi engelli aylığını araştırmaya başladı. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte yüzde 54,66 zam ile 8 bin 500 liraya ulaştı. Asgari ücrete göre yüzde 40-69 oranında yer alan engelli aylığı 1738,4 lira, yüzde 70 ve üzeri oranında yer alan engelli aylığı ise 2 bin 609 lira 11 kuruş, engelli yakını aylığı ise 1738,4 lira olması bekleniyor.

Engelli aylığı şartları nelerdir? Engelli aylığı hangi gün yatar?

Vatandaşların kafasında yer alan bir diğer soru işareti ise ‘engelli maaşı kime verilir?’ sorusu oldu. Engelli aylığı 16 yaşından büyük olan vatandaşlar için hane içerisinde yer alan kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin 1/3’ünden az olması veya gelir kazanmasının mümkün olmadığı zamanlarda ihtiyaç sahibine hak verilir.

  • Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8. günü
  • Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9. günü yatıyor.

Başa dön tuşu