GündemEkonomi

İşsizlik maaşı alanların da yüzü güldü! En düşük işsizlik maaşı o rakama çıktı, bakın zamla birlikte ne kadar oldu

Milyonlarca çalışan tarafından merakla beklenilen asgari ücret miktarı nihayet açıklandı. Yapılan açıklamalar ile birlikte 2023 yılı için asgari ücret tutarı belirlendi. Asgari ücrette yaşanan artış ile birlikte birçok ücrette de artış görülüyor. Bu ücretler arasında en merak edileni ise işsizlik maaşı oldu. İşsizlik maaşının ne kadar olacağına dair birçok vatandaş merak içerisinde kaldı. Peki 2023 yılı asgari ücret zammı ile işsizlik maaşı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

İşsizlik maaşı ne kadar olacak?

2023 yılı için asgari ücretin belirlenmesi üzerine birçok ödemeye de zam haberleri ortaya çıktı. Vatandaşlar tarafından en merak edilen bir diğer zam ise işsizlik maaşı için oluyor. 2023 yılının asgari ücret zammını geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basın toplantısında açıkladı. Asgari ücret maaşıyla birlikte işsizlik maaşının da zamlanacağı söyleniyor. İşsizlik maaşında bilindiği üzre 4 aylık ücret ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Yapılan hesaplamalarla birlikte brüt maaşın yüzde 40’ı kadar veriliyor.

Ancak yapılan düzenlemelere göre işsizlik maaşı asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik maaşı en az 2 bin 588 lira 40 kuruş, en çok ise 5 bin 176 lira 80 kuruş olarak hesaplanıyor. Damga vergisi alınan işsizlik maaşında en az 2 bin 568 lira 75 kuruş en fazla 5 bin 137 lira 50 kuruş ödeniyor. İşsizlik maaşı yeni belirlenen asgari ücrete göre ise artış gerçekleştirerek en az 4 bin lira olurken en fazla 8 bin lira kadar olabilecek. Damga vergisi kesilmiş halde ise en az 3 bin 696 lira, en fazla 7 bin 939 lira olacağı söyleniyor.

bc1668030x0merkezbankasiyenifaizkararinezamanbelliolacakmerkezbankasifaizkararitoplantisinezamanhangigun1610970794831 1

İşsizlik maaşı kimler tarafından alınabilir?

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak

Başa dön tuşu
Reklamı Kapat