Sağlık

Sosyal medya zihinsel hastalıkları tetikliyor!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre sosyal medya kullanmaya yalnızca bir hafta ara vermek, insanların genel refah düzeyini iyileştirme konusunda büyük etki gösteriyor. Bunun yanı sıra bireyler, depresyon ve anksiyete gibi problemlerini azaltarak zihinsel sağlıklarını kontrol altına alabiliyor. Bath Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi tarafından yürütülen bu çalışmadaki bulgular, siberpsikoloji ve sosyal ağlar üzerine hazırlanan bir dergide yayımlandı.

Sosyal medya depresyon ve anksiyeteyi tetikliyor

Bath Üniversitesi’nin yaptığı çalışma, bir haftalık sosyal medya arasının zihinsel sağlık üzerindeki etkisini inceledi. Çalışmadaki pek çok katılımcı için bu araştırma, günün birçok saatini geçirdikleri Facebook, Twitter, Instagram ve TikTok gibi platformlardan uzak kalmak anlamına geliyordu.

Sosyal medya

Araştırmanın katılımcıları, her gün sosyal medya platformlarını kullanan 18 ila 72 yaşları arasındaki 154 kişiden oluşuyordu. Katılımcılar başlangıçta kaygı, depresyon gibi sıkıntılar yaşamaya başladı. Aradan geçen bir haftanın sonrasında ise bu kişilerin, sosyal medya kullanmaya devam eden kişilere göre depresyon, anksiyete ve refah konusunda önemli iyileştirmeler gösterdiği anlaşıldı.

Katılımcılar daha iyi bir ruh haline erişti

Bath Üniversitesi’nin Sağlık Departmanı Baş Araştırmacısı Dr. Jeff Lambert, katılımcılarının çoğunun, sosyal medyadan uzak kalmanın daha iyi bir ruh hali sağladığını söylediğini dile getirdi. Elbette ki bu platformların artık hayatın bir parçası haline geldiğini ifade eden Lambert, yine de çeşitli zihinsel hastalıklardan mustarip bireylerin kısa süreli de olsa sosyal ağlara ara vermeleri gerektiğini vurguladı.

Başa dön tuşu